Szerelés és karbantartás VR/AR szimulátorokon

BEVEZETÉS

Készség szintű gyakorlathoz nem elég könyvből tanulni és néhány alkalommal elvégezni – bármilyen – feladatot. Látni, tapintani, hallani kell a folyamatot, esetenként a megszokástól eltérő események szimulálásával. Ehhez írhatnak számítógépes programot, készíthetnek szimulátort vagy egy komplett munkahelyen gyakoroltathatják a kezelőt-karbantartót. 

Friss szelek fújdogálnak az eddigi módszertanban a virtuális szemüvegek és sisakok megújult fejlesztése nyomán, mely kitágítja egy dimenzióval a világot és körbejárhatjuk, tapintásérzékeny kesztyűvel megmarkolhatjuk a szerszámokat és alkatrészeket.

Kiterjesztett valóság - Szerelés és karbantartás

KINEK JÓ EZ?

Ne hétköznapi szalagmunkák betanítására gondoljunk, hanem az emberi erőforrás-igényes, tapasztalatot igénylő javítási és karbantartási feladatokra. Egy CNC gép szervizdíja óránként 50.000,- Ft, de még folyosói fénymásoló javíttatása is szabad szemmel messziről látható összeg. 

Ennek fő oka a szerelők kiképzésének ideje és költsége. Talán ezt sikerül a virtuális technikával mérsékelni, mely mai válogatásunk főszereplője. Tehát szimuláció és virtuális eszközök az iparban.

A virtuális valóságban nemcsak lövöldözni lehet, hanem mondjuk fogaskerék-hajtóművet szerelni is, és mint kiderült, ez is ugyanúgy be tud húzni, mint egy videojáték. A miskolci Bay Zoltán kutatóintézetben fejlesztettek egy virtuális tréningplatformot erőműveknek, amellyel egyszerre lehet térbeli és finommotoros mozgásokat gyakorolni.

Az ipari alkatrésztisztító berendezések egyik vezető gyártójának számító Dürr Ecoclean a virtuális valóságot is felhasználja a szervizszakemberek globális képzésében, hogy a komplex manipulátorokhoz elsőrangú karbantartási támogatást adjon.

HOGYAN MŰKÜDIK?

A VR segítségével a résztvevők gyakorlatilag össze- és szétszerelhetik, felderíthetik a berendezéseket és belső összetevőiket egy biztonságos környezetben, valamint megtanulhatják a műszaki terminológiát és a működési elveket:

Így gondozd a harckocsidat...

Nem túlzás az állítás, hogy egy harci helikopter bonyolult szerkezet. Az LSI Virtuális Karbantartási Képzése költséghatékony, rendkívül hatékony képzés, amely csökkenti a képzési időt, növeli a teljesítményt és javítja a hallgatói szerepvállalást. 

A VMT nagyméretű érintőképernyőt használ a teljes légi járművek emulálására, lehetővé teszi az alkatrészek eltávolítását és karbantartási eszközöket biztosít. Lehetővé teszi a hallgató számára, hogy egy mobil eszközön is gyakoroljon. A hallgató képes kölcsönhatásba lépni a légi járművel és komponenseivel a karbantartási feladatok elvégzésére strukturált vagy szabad játékmódban:

A Learning Management Systems segítségével virtuális oktatók a 3D-szimulációt használják a személyzet képzése során gyakorlatilag a berendezésekre. Kevésbé olajos meló, mint egy nagy hajtómotort állandóan szét- és összeszereltetni a tanulókkal. Később következhet a valós gyakorlat, hogy szokják a súlyát:

Talán az egyik leghasznosabb lehetőség a VR-ben az, hogy teljesen más módon és sokkal szemléletesebben lehet az embereket tanítani

Forrás: furdancs.blog.hu