MOBIL AR FEJLESZTÉS

Mi az AR?

Az AR, azaz a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) egy olyan eszköz, amellyel valós terekbe csempészhetünk virtuális tartalmat. Legyen szó okos névjegykártyáról, interaktív szórólapról, plakátról vagy térképről. Az interakció lehetősége szinte végtelen. A jellemzően mobil applikációba épített rendszerrel előállított AR-tartalomnak csak a képzelet szabhat határt.

Az AR a földrajzi helymeghatározás és a kamera adatokat felhasználásával hozza létre a kibővített valóságot. Ezt a lenyűgöző élményt nemcsak népszerű játékokhoz használják, hanem például az orvostudományban vagy, hogy érdekes hangulatot adjunk kiállításokhoz, vagy az ingatlan- és bútoripar számára, megmutatva a jövő házának kinézetét.

Kiterjesztett valóság technológiák

Marker alapú AR

A marker alapú AR-ben a kiterjesztett valóság jellemzően egy kétdimenziós képen jelenik meg, ezt Marker-nek hívják (manapság háromdimenziós alakfelismerési megoldások is rendelkezésre állnak, de az ehhez szükséges szoftverkörnyezet meglehetősen drága). A markereket előre definiálják az alkalmazásban, és ha ezután az adott kép a kamera elé kerül, akkor az előre meghatározott tartalom jelenik meg rajta. 

A megjelenő látványarány arányos a markerek méretével, vagyis a hirdetőtáblára helyezett markernél a 3D-s autó, kutya vagy táncoló szóda palack például százszor nagyobb lesz, mint egy szórólapon.

Panorama AR/VR

A kiterjesztett valóság egy speciális, de igazán népszerű változata (ahogy a projektekből is
látszik) a Panorama AR. Ebben a megoldásban a 3D-s modellt vagy a 360 fokos panoráma képet, vagy akár videót (az új technológiáknak köszönhetően már 3D-ben) a felhasználó körül helyezzük el, bárhol is legyenek. Az okostelefonon vagy táblagépen keresztül a felhasználó úgy érzi, mintha egy különleges világba kerülne, amely csak a képernyőn látható. 

Lehet ez egy autó belsejében, a társaság központjában vagy akár egy virtuális városban.

GPS alapú AR

A GPS-alapú AR-ben a 3D-s ábrák, képek, videók és szövegek a világ adott pontjában jelennek meg, amelyeket a GPS-koordináták azonosítanak. Az alkalmazásban ezek a pontok láthatóak az élő képen, egy kis térképen vagy a radarnézetben. 

Ha a felhasználó elég közel áll hozzájuk, akkor a képernyőn a megfelelő irányban jelennek meg a tartalmak. A képernyőre kattintva további információk jelenhetnek meg, de egyéb interakciós lehetőségekre is van mód.

Ügyfeleink

Akikre büszkék vagyunk, hogy velük dolgozhattunk